Ingredienser
Till bottnarna:
- 170 g smör, rumstempererat
- 300 g socker
- 4 ägg
- 300 g mjölk
- 1 nypa salt
- 320 g vetemjöl
- 4 tsk bakpulver (t.ex. Dr. Oetker)
Till krämen:
- 4 äggvitor
- 300 g socker
- 200 g smör, rumstempererat
- 1 vaniljstång
Till chokladglasyr:
- 50 g mörk choklad
- 50 g smör
- 150 g bärsylt
Instruktioner
- Förvärm ugnen till 180°C.
- Klä två bakformar (20 cm i diameter) med bakplåtspapper och smörj kanterna lätt med lite smör.
- Vispa smöret och sockret tills blandningen blir ljus och fluffig. Tillsätt äggen ett i taget och vispa noga mellan varje. Sikta i mjölet, saltet och bakpulvret och rör om. Tillsätt mjölken och blanda till en jämn smet.
- Fördela smeten jämnt i de två bakformarna och grädda i ugnen i 35–40 minuter. Låt bottnarna svalna helt efter gräddningen.
För att göra krämen:
- Lägg äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera skålen över en kastrull med sjudande vatten. Vispa med en handvisp tills sockret har smält.
- Ta bort skålen från värmen och vispa vidare med en elvisp tills marängen är kall.
- Skrapa ur fröna från vaniljstången och tillsätt i marängen. Vispa ner smöret, en bit i taget, tills krämen blir ljus och krämig.
Montering av kakan:
- Dela varje botten i två lager, så att du får totalt fyra lager.
- Lägg det första lagret på ett serveringsfat, bred ut ett tunt lager sylt och täck med kräm. Upprepa med de andra lagren. Täck hela kakan med ett tunt lager kräm.
- Ställ kakan i kylskåpet i minst ett par timmar för att sätta sig.
För chokladglasyren:
- Smält chokladen och smöret tillsammans.
- Droppa chokladen längs kakans kanter med en sked för att skapa ett droppande mönster. Häll resten av glasyren över toppen och bred ut den jämnt.
Kakan är redo att serveras!