Vanilla cake with chocolate topping on a blue cake plate.

Ingredienser

Till bottnarna:

  • 170 g smör, rumstempererat
  • 300 g socker
  • 4 ägg
  • 300 g mjölk
  • 1 nypa salt
  • 320 g vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver (t.ex. Dr. Oetker)

Till krämen:

  • 4 äggvitor
  • 300 g socker
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 1 vaniljstång

Till chokladglasyr:

  • 50 g mörk choklad
  • 50 g smör
  • 150 g bärsylt

Instruktioner

  1. Förvärm ugnen till 180°C.
  2. Klä två bakformar (20 cm i diameter) med bakplåtspapper och smörj kanterna lätt med lite smör.
  3. Vispa smöret och sockret tills blandningen blir ljus och fluffig. Tillsätt äggen ett i taget och vispa noga mellan varje. Sikta i mjölet, saltet och bakpulvret och rör om. Tillsätt mjölken och blanda till en jämn smet.
  4. Fördela smeten jämnt i de två bakformarna och grädda i ugnen i 35–40 minuter. Låt bottnarna svalna helt efter gräddningen.

För att göra krämen:

  1. Lägg äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera skålen över en kastrull med sjudande vatten. Vispa med en handvisp tills sockret har smält.
  2. Ta bort skålen från värmen och vispa vidare med en elvisp tills marängen är kall.
  3. Skrapa ur fröna från vaniljstången och tillsätt i marängen. Vispa ner smöret, en bit i taget, tills krämen blir ljus och krämig.

Montering av kakan:

  1. Dela varje botten i två lager, så att du får totalt fyra lager.
  2. Lägg det första lagret på ett serveringsfat, bred ut ett tunt lager sylt och täck med kräm. Upprepa med de andra lagren. Täck hela kakan med ett tunt lager kräm.
  3. Ställ kakan i kylskåpet i minst ett par timmar för att sätta sig.

För chokladglasyren:

  1. Smält chokladen och smöret tillsammans.
  2. Droppa chokladen längs kakans kanter med en sked för att skapa ett droppande mönster. Häll resten av glasyren över toppen och bred ut den jämnt.

Kakan är redo att serveras!