Lemon cake with easter decorations

För att göra citronkaka behöver du:

För sockerkakan:

  • 200 g vetemjöl
  • 200 g smör (rumstempererat)
  • 200 g socker
  • 80 g kefir (eller grädde eller naturell yoghurt)
  • 4 ägg
  • 1 msk finrivet citronskal
  • 1,5 tesked bakpulver
  • En nypa salt

För citronsirapen:

  • 100 ml citronsaft
  • 70 g socker
  • 50 ml vatten

För krämen:

  • 400 g färskost
  • 200 ml vispgrädde
  • 100 g florsocker
  • 1/2 msk finrivet citronskal
  • Vaniljextrakt (eller vaniljsocker eller vaniljpasta efter smak)
  • 100 g vit choklad
  • Dekorationer efter önskemål och smak

Du gör så här:

  1. Förbered sockerkakan: I en mikserbunke, lägg smöret och tillsätt socker, salt. Vispa i cirka 5 minuter tills blandningen blir ljus och något luftig. Tillsätt äggen ett i taget och vispa in kefiren (om kefiren är för kall kan det bildas små smörklumpar, men det löser sig senare).
  2. Blanda vetemjölet och bakpulvret separat, och tillsätt sedan de torra ingredienserna till de vispade ingredienserna. Tillsätt rivet citronskal och rör ihop allt till en jämn smet med en sked.
  3. Dela smeten i två lika stora delar och häll dem i en 22 cm rund form med bakpapper. Grädda kakan i en förvärmd ugn på 180°C i cirka 23 minuter, tills den höjt sig och fått en gyllenbrun färg.
  4. Förbered citronsirapen: I en liten kastrull, häll i citronsaften, vatten och socker. Värm blandningen tills den nästan börjar koka och låt den koka i ytterligare 3 minuter. Ta bort från värmen och låt den svalna.
  5. När biskvitsbottnarna har svalnat, häll sirapen över dem och låt dem suga åt sig helt.
  6. Förbered fyllningen: I en mikserbunke, vispa samman färskost, vispgrädde, florsocker, citronskal och vanilj. Vispa långsamt tills det bildas en fast grädde. Tänk på att inte övervispa, det kan gå snabbt och enkelt!
  7. Montera kakan: Lägg en av biskvitsbottnarna på botten och täck med ett lager av krämen. Lägg sedan på den andra biskvitsbottnen (så att toppen blir jämn och fin).
  8. Smält vit choklad över vattenbad och använd den för att täcka kakan. Dekorera gärna med färska bär, frukt, choklad, konfekt eller vad du än tycker passar. Kakan smakar allra bäst om den får stå i kylskåp över natten.