För degen:
- 2 stora ägg
- 200 g honung
- 180 g socker
- 120 g smör
- 1 nypa fint salt
- 1 tesked bikarbonat
- 1 matsked äppelcidervinäger
- 450–500 g mjöl
För krämen:
- 250 g färskost (t.ex. Rasa)
- 800 g gräddfil (minst 25 %)
- 100 g florsocker
- 1 matsked honung
Tillagning:
- Lägg ägg, socker, honung och smör i en värmetålig skål och smält över ett vattenbad. Rör om då och då med en visp. När smöret har smält och sockerkristallerna lösts upp, ta bort skålen från värmen.
- I en liten skål, blanda salt, bikarbonat och äppelcidervinäger. Rör om och häll blandningen i smörmassan. Tillsätt sedan mjölet sist. Använd en trä- eller silikonspatel för att arbeta in mjölet i degen. Undvik att knåda med händerna, då degen är väldigt kladdig.
- När alla ingredienser är väl blandade, täck skålen med plastfolie och låt degen vila i kylskåpet i 30 minuter. Detta gör att degen blir mer elastisk och fastare.
- Förbered ugnen genom att värma den till 200°C (utan fläkt). Klä bakplåtar med bakplåtspapper. Gör en mall av papper eller kartong i form av en cirkel med 20 cm diameter. Du kan också använda en tallrik eller ett annat föremål av liknande storlek.
- Ta ut degen ur kylskåpet efter 30 minuter och dela den i 8 lika stora delar. Strö lätt med mjöl på bordet för att undvika att degen fastnar. Kavla ut varje del och skär ut cirklar med hjälp av mallen.
- Lägg cirklarna på bakplåtar och grädda dem i ugnen i 5–6 minuter tills de får en gyllenbrun färg. Låt dem svalna på en plan yta efter gräddningen. För bästa resultat, grädda en kaka i taget för att säkerställa jämn gräddning.
För att göra krämen:
Blanda honung, florsocker och färskost i en skål tills massan blir jämn. Tillsätt gräddfil och vispa med en mixer tills krämen får en något fastare konsistens.
Bygg kakan:
Börja med den första bottnen. Lägg den på ett fat som du ska servera kakan på. Bred ut kräm ovanpå. Upprepa proceduren med alla bottnar, en efter en. På den sista bottnen breder du ut den återstående krämen.
Ställ kakan i kylskåpet för att vila och dra åt sig smakerna i minst 2 timmar, helst över natten.
Dekorera kakan innan servering.