Chocolate cake with raspberries
sokolades kuka ar avenem naskoties recepte 8

För att göra en 20 cm diameter kaka (vikt strax över 2 kg) behöver du:

För tre bottnarna:

  • 300 g vetemjöl
  • 300 g socker
  • 220 ml kefir eller filmjölk
  • 200 ml mjölk
  • 120 ml olja
  • 2 ägg
  • 80 g osötat kakao
  • 2,5 teskedar bakpulver
  • Vaniljsocker, vaniljstångspasta, vaniljextrakt eller vanilj i någon annan form efter smak
  • En nypa salt

För fyllningen:

  • 500 g mascarponeost (rumstempererad)
  • 240 g florsocker
  • 180 g smör (rumstempererat)
  • 60 g osötat kakao
  • Vaniljsocker, vaniljstångspasta, vaniljextrakt eller vanilj i någon annan form efter smak

För chokladglasyr:

  • 150 g mörk choklad
  • 150 g vispgrädde
  • 100 g hallonsylt
  • 200 g färska hallon att lägga mellan lagren (de som verkligen älskar hallon kan dubbla mängden och lägga hallon mellan båda kräm lagren)
  • Choklad och hallon till dekoration

Tillagning:

  1. Börja med att göra sockerkaksbottnarna – i en skål, blanda vetemjöl med bakpulver, socker, kakao och salt. I en annan skål, blanda kefir eller filmjölk, mjölk, ägg, olja och vanilj. Tillsätt de torra ingredienserna till de blöta och rör snabbt om (blanda inte för mycket, så att kakan blir luftigare).
  2. Häll ungefär en tredjedel av smeten i en form (22 cm) med bakpapper i botten och smörade kanter. Grädda bottnarna i en förvärmd ugn på 175°C i 25-27 minuter. Upprepa bakningen för alla tre bottnar och låt dem svalna ordentligt.
  3. Gör chokladkrämen – lägg det mjuka smöret i en mikserbunke och vispa i en minut. Tillsätt florsocker och fortsätt vispa i 4-5 minuter tills blandningen är ljus och fluffig. Tillsätt vanilj, sigtad kakao och vispa igen. Tillsätt mascarponeosten i omgångar och blanda försiktigt.
  4. Montera kakan – lägg den första bottnen på ett fat och bred ut ett lager hallonsylt (lämna ett par cm från kanterna, då sylten lätt kan rinna över). Täck med chokladkräm. Lägg på färska hallon och tryck försiktigt. Bred ut mer chokladkräm och lägg på nästa botten. Om du vill, kan du även lägga hallon här. Täck med chokladkräm och lägg på sista bottnen.
  5. Täck kakan runt om med resterande chokladkräm och kyl den i cirka en timme. Efter en timme kommer krämen att ha stelnat, och du kan justera utseendet på kakan vid behov.
  6. Gör chokladglasyren – värm vispgrädden i en kastrull tills den nästan kokar. Häll den över hackad choklad och låt stå i en minut, rör sedan tills den är slät.
  7. Häll chokladglasyren över kakan och dekorera med hallon och hackad choklad. Förvara kakan i kylskåpet tills den ska serveras, men ta gärna fram den en timme innan servering så att den hinner värmas upp till rumstemperatur.